Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 8.600 de sălăjeni care primesc subvenţii pentru încălzirea locuinţei vor fi verificaţi dacă datele înscrise în declaraţiile pe proprie răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acestora corespund realităţii. Cei prinşi „pe picior greşit” vor fi sistaţi de la aceste ajutoare, obligaţi să restituie subvenţiile acordate, riscând chiar să fie cercetaţi penal.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, primăriile au obligaţia să efectueze anchete sociale la cel puţin 60 la sută dintre beneficiarii ajutoarelor la încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, la încălzirea cu gaze naturale şi la încălzirea în sistem centralizat.
În situaţia în care se constată că beneficiarii ajutoarelor refuză să pună la dispoziţia asistenţilor sociali datele cerute sau că aceste date nu corespund realităţii dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează, prin dispoziţie a primarului, care constituie titlu executoriu.
În cazul declarării, la completarea cererii, a unor date eronate cu privire la numărul membrilor de familie, a veniturilor acestora sau bunurile mobile şi imobile deţinute, familiile riscă amenzi între 200 şi 1.000 de lei.
Mai mult, declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz şi atrage răspunderea penală.
După efectuarea anchetelor sociale, primarii au obligaţia de a transmite agenţiilor teritoriale situaţia nominală privind anchetele sociale efectuate şi rezultatul acestora.
Zeci de sălăjeni, sistaţi de la ajutoare
Anul trecut, primăriile au dispus efectuarea de anchete sociale pentru 5.877 de beneficiari ai subvenţiilor la încălzirea locuinţei. În urma acestor anchete s-a dispus de către primării recuperarea de sume pentru un număr de 60 de beneficiari, încetare ajutor pentru 48 de beneficiari, modificare cuantum pentru un număr de 67 beneficiari. S-au aplicat, de asemenea, trei amenzi pentru trei beneficiari.
Cei mai mulţi beneficiari pentru care s-a dispus încetarea ajutorului la încălzirea locuinţei au fost în oraşele Zalău – 20 de persoane şi Cehu Silvaniei – şapte persoane, în vreme ce recuperarea sumelor achitate s-a dispus, în principal, în comuna Pericei – 31 de familii, Zalău – şapte familii, Sărmăşag şi Vârşolţ – câte şase familii.
Se mai preiau cereri
În sezonul rece actual la nivelul judeţului sunt circa 8.600 de familii care primesc subvenţii la încălzirea locuinţei. Dintre acestea, în jur de 6.000 sunt beneficiari de ajutoare la încălzirea cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, la încălzirea cu gaze naturale sunt înregistraţi aproximativ 2.500 de beneficiari, în timp ce arpoape 60 de persoane beneficiază de subvenţii la încălzirea în sistem centralizat.
Cererile pentru subvenţiile la încălzire se preiau în continuare, însă beneficiarii vor primi aceste ajutoare doar din luna următoare depunerii dosarelor. Familiile şi persoanele singure care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru energie termică, gaze naturale şi combustibili solizi sau petrolieri depun, prin asociaţiile de proprietari sau locatari, cererile şi declaraţiile pe proprie răspundere la primăria comunei, oraşului în a cărei rază teritorială se află locuinţa de domiciliu.
Perioada rece pentru care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei este 1 noiembrie 2012 – 31 martie 2013. Beneficiari de ajutoare de încălzire sunt familiile ale căror venituri pe membru de familie sunt de până la 786 de lei şi persoanele singure ale căror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei.
ar fi indicat sa se faca controale de inspectori din alte localitatiasta ca sa nu se faca abuzuri oare citi au pile si iau ajutoare,,,MULTI,,
Unii stau in vile si beneficiaza de ajutor de incalzire.
foarte bine sau sunt numai povesti FAPTELE ????????????